• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Onderhoud houtsoorten

TEAK hout

Teak is een natuurproduct afkomstig van de Teakboom. Ondanks de harde structuur van teak laat het zich makkelijk bewerken. Teak is daarom een houtsoort dat zich bij uitstek goed leent voor het vervaardigen van meubelen. Iedere teakboom is uniek. Geen enkele boom heeft dezelfde structuur of kleuring. Men kan daarom niet verwachten dat meubelen vervaardigd uit teak identiek zijn. Door de grote verscheidenheid van kleurschakelingen en structuur heeft elk meubelstuk gemaakt van teak een eigen karakter. Oneffenheden aan het blad, lichte stukken gecombineerd met donkere stukken, haarscheurtjes, inlegstukjes en knoesten getuigen van de authenticiteit van jarenlange groei en originaliteit van de Teakboom. Teak is ‘levend’ : Het hout past zich aan aan de omgeving waar het zich in bevindt. Door middel van invloeden van buitenaf kan het daarom gebeuren dat een meubelstuk scheurtjes gaat vertonen of kan gaan trekken en krimpen. Deze eigenschappen bepalen de identiteit van een teak meubelstuk en zijn daarom geen reden tot reclamatie of een andere vorm van garantiebepalingen.

Onderhoud

Teak laat zich makkelijk onderhouden. Om kringen en vochtige plekken te voorkomen in het hout is het aan te raden om het hout in te smeren met een kleurloos beschermingsmiddel op waterbasis dat het hout een beschermingslaag geeft. Een voorbeeld hiervan is Teakfix. Vraag uw winkelier naar de desbetreffende onderhoudsmiddelen en waar deze te verkrijgen zijn. Om het ‘werken’ zoveel mogelijk te voorkomen, is het aan te raden om uw teak meubelstuk bij een luchtvochtigheidsgraad van ongeveer 60% tot 70% te houden. Dit kunt u bewerkstelligen door middel van een klein waterreservoir in de buurt van de tafel te houden (een glas water is al voldoende). Door middel van het regelmatig afnemen van het meubelstuk met een natte doek (en daarna droog maken) of door middel van het bevochtigen met een plantenspuit zorgt u ervoor dat de kans op het ‘werken’ wordt geminimaliseerd. Het is dan ook zeer aan te raden om de tafel niet bij een verwarming te houden of dagelijks bloot te stellen aan zonlicht. Op deze manier voorkomt u dat al het vocht uit de tafel wordt getrokken en het meubelstuk karakteristieke eigenschappen gaat vertonen. Daarnaast zorgt het blootstellen van uw teak meubelstuk aan zonlicht ook voor verkleuring.

Belangrijke tips

1) Hoe droger de lucht hoe aannemelijker de kans is op ‘werken’.

2)Gebruik van oliën op onbehandeld teak geeft een permanente verkleuring. Producten die op eigen initiatief door afnemers of eindgebruikers worden behandeld met oliën en onbehandeld zijn geleverd maken geen aanspraak op reclamatie bij hoom-amsterdam

3) Zet nooit warme pannen of natte glazen direct op een teak meubelstuk. Deze kunnen vochtplekken en kringen veroorzaken die niet meer te verwijderen zijn.

4) Bewerk de tafel eens in de 2 a 3 maanden met een onderhoudsmiddel als Teakfix. Een onderhoudsmiddel in deze vorm geeft het meubelstuk als het ware een beschermlaag, maar voorkomt niet het verkleuren ervan.

5) Verplaats voorwerpen die een vaste plek op het meubelstuk hebben veelvuldig van plek om plaatselijke verkleuringen te voorkomen.

6) Wanneer uw teak meubel met een alcoholhoudende stof in aanraking komt, direct met een vochtige doek afnemen om blijvende schade te voorkomen.

7) Vetvlekken krijg je weg met vloeibare groene zeep, kokend water erop en dan met een schuursponsje licht schuren.

MANGO hout

Meubels uit mangohout zijn bij ons nog relatief nieuw, maar hebben in veel andere landen al langer een vaste plaats in het interieur. Het lichte en heldere uiterlijk van het hout past perfect bij de massieve houttrend. Door de unieke draad van het hout heeft ieder meubelstuk uit mangohout een bijzondere en individuele uitstraling. Meubels uit mangohout zijn zeer duurzaam en milieuvriendelijk, omdat het hout een bijproduct is dat verwerkt wordt als de boom geen vruchten meer draagt.

Onderhoud

Mangohout behoeft weinig onderhoud. Slechts een keer per jaar licht inwrijven met bijenwas dit houd het hout mooi en de nerf levendig.

 

ACACIA hout

Acacia is een bijzonder duurzame loofhout soort die sinds lange tijd gewaardeerd wordt in ons interieur. Vooral de fijne nerf, de vlamtekening en de wisselende kleurschakeringen geven het meubel een degelijke en warme uitstraling.

Onze acacia meubelen hebben bovendien een hand matige bewerking ondergaan, zodat er een gebruikt uiterlijk is ontstaan. Kanten en hoeken zijn afgerond en de oppervlakten van het meubel zijn geschraapt, waardoor deze een sterk golvend en doorleefd effect hebben gekregen. Deze behandeling accentueert het unieke karakter van elk individueel meubel.

Eigenschappen:

Het voor uw meubel gebruikte hout is een uniek natuurproduct dat in het land van herkomst, na zorgvuldige selectie, op ambachtelijke wijze is verwerkt. Het is uniek en karakteristiek in elk opzicht; geen enkel stuk hout is gelijk van vorm, structuur of kleur, zodat kleurschakeringen zelfs binnen één meubelstuk onvermijdelijk zijn. Wind barsten, haarscheuren, oneffenheden en de aanwezigheid van grote en kleine noesten getuigen van jarenlange groei en oorspronkelijkheid. Door gebruik en door invloed van licht zullen nieuwe meubelen na verloop van tijd een lichtere en warmere kleur krijgen. Kleurverschillen onderling en ten opzichte van het showroom model zijn daarom voor de hand liggend.

Uw meubel is voorzien van een hoogwaardige lakafwerking. Meubellak vormt de best mogelijke bescherming voor het hout. Behandeling van het hout met meubellak accentueert de nerfstructuur en geeft het meubel een rijkere uitstraling.

Onderhoud:

De gebruikte meubellak heeft omwille van de natuurlijke uitstraling een open structuur. Wij raden u daarom aan voor normaal onderhoud van uw meubel een kleurloze lijnzaadolie te gebruiken.

Raadpleeg voorafgaand aan deze behandeling altijd uw winkelier en volg de gebruiksaanwijzing bij het door uw winkelier geadviseerde onderhoudsproduct.

Aanbevelingen:

1) Hout is een levend materiaal: het zet uit en krimpt onder invloed van de luchtvochtigheid, het zogenaamde 'werken' van hout. Belangrijk is daarom de luchtvochtigheidsgraad in de woning. De ideale luchtvochtigheid schommelt tussen 40% en 60%. Bij een hogere of lagere luchtvochtigheid zullen de meubelen gaan scheuren. Met name in de wintermaanden kan de luchtvochtigheid sterk dalen als gevolg van het verwarmen van uw woning. Probeer de luchtvochtigheid daarom altijd op pijl te houden, b.v. door waterreservoirs aan de cv-radiatoren te hangen.

2)Om onnodig grote druk op de verbindingen te voorkomen, raden we u aan de meubelen vlak te plaatsen.

3)De meubelen kunnen het beste niet direct bij een warmtebron of in direct zonlicht geplaatst worden.

4)We raden u aan de meubelen niet in de directe omgeving van een airconditioningunit te plaatsen.

5)Wanneer u de meubelen wilt verplaatsen, kunt u ze het beste eerst leegmaken en daarna optillen. Verslepen van meubelen kan schade veroorzaken aan de meubelen en de vloer.

6)Onder pannen, bekers, koffiepotten, etc., raden we u aan onderzetters te gebruiken

7)Indien er vloeistof gemorst wordt, deze zo snel mogelijk afnemen met een droge doek of tissue totdat het oppervlak droog is.

8)Wij raden u aan eventuele decoratie vooral het eerste jaar regelmatig te verschuiven om plaatselijke verkleuring te voorkomen.

9)Bij het schrijven kan het beste een onderlegger gebruikt worden om de oppervlakte tegen indrukken te beschermen.

10)Om eventuele beschadigingen aan vloeren te voorkomen, raden wij u aan de onderzijden van de poten te voorzien van vilt of kunststof dopjes.

11)Het kan voorkomen dat de karakteristieke geur van het hout nog enige tijd op te merken is. Doorgaans is deze geur na één à twee weken verdwenen. Door extra te ventileren is dit proces te versnellen.

12)Volledigheidshalve delen wij u mede dat onze meubelen ontworpen, ontwikkeld en getest zijn op inpandig gebruik. De meubelen zijn niet geschikt voor commercieel gebruik. Bij eventueel commercieel gebruik of gebruik in de buitenlucht vervalt iedere aanspraak op garantie.

 

SEESHAM hout

Seesham ( indisch teak)is een bijzonder duurzame loofhoutsoort die sinds lange tijd gewaardeerd wordt in ons interieur. Vooral de fijne nerf, de vlamtekening
en de wisselende kleurschakeringen geven het meubel een degelijke en warme uitstraling. In uw meubel is fineer van
seeshamhout gebruikt in combinatie met plywood kern wat gewichtsbesparend is en een sterke constructie geeft.
Het meubel heeft een kleur behandeling ondergaan met behulp van de natuurlijke houtsappen in combinatie met
hoge temperaturen. Door de wisselende concentratie van deze sappen is deze uitstraling ontstaan.

Eigenschappen:
Het voor uw meubel gebruikte hout is een uniek natuurproduct dat in het land van herkomst, na zorgvuldige selectie,
op ambachtelijke wijze is verwerkt. Het is uniek en karakteristiek in elk opzicht; geen enkel stuk hout is gelijk van
vorm, structuur of kleur, zodat kleurschakeringen zelfs binnen één meubelstuk onvermijdelijk zijn. Windbarsten,haarscheuren, oneffenheden en de aanwezigheid van grote en kleine noesten getuigen van jarenlange groei en
oorspronkelijkheid. Door gebruik en door invloed van licht zullen nieuwe meubelen na verloop van tijd een lichtere
en warmere kleur krijgen. Kleurverschillen onderling en ten opzichte van het showroommodel zijn daarom voor de
hand liggend. Aan het oppervlak van uw meubel zijn lichter gekleurde vlekjes zichtbaar. Dit zijn mineralen welke
het gevolg zijn van het specifieke groeiproces van het seeshamhout. Ze vormen een belangrijk onderdeel van de
uitstraling van uw meubel. Uw onbehandelde meubel laat alle karakteristieke kenmerken van het hout in de meest natuurlijke verschijning zien


Onderhoud:
Doordat het hout onbehandeld is, kunnen er gebruikssporen of vlekken ontstaan. Afhankelijk van uw persoonlijke
smaak kunt u deze eventueel verwijderen door de oppervlakte voorzichtig op te schuren met een fijn schuurpapier
(b.v. P220). Om plaatselijke kleurverschillen te voorkomen dient u dan het volledige oppervlak te schuren. Om de
uitstraling van het meubel te behouden is het van belang dat wanneer u uw meubel opschuurt (alleen handmatig) u
dit doet met de nerf mee. Op deze manier blijft de uitstraling van het meubel zoveel mogelijk gewaarborgd.
Indien u het hout toch wilt behandelen kunt u dat doen met olie of was. Probeer dit wel altijd eerst uit op een
minder zichtbare plek. Raadpleeg in dit geval altijd vooraf uw winkelier voor de juiste olie of was. Houdt u er rekening
mee dat de houtkarakteristieken als nerfstructuur en de kleurschakeringen door behandeling met olie of was sterk
geaccentueerd worden.